A Memory Called Empire — що треба знати про книгу «Пам'ять під назвою Імперія»

3 міс. тому
|
Категорія
A Memory Called Empire — що треба знати про книгу «Пам'ять під назвою Імперія» - Vivat

Видавництво Vivat планує розвивати свою серію сучасної наукової фантастики та анонсувало видання роману «Пам'ять під назвою Імперія» (назва робоча), написаного в жанрі космічної опери.

 

Вперше виданий Tor Books у США 2019 року, у 2020-му A Memory Called Empire отримав премію Г’юґо як найкращий роман. Також книга була номінована як найкращий роман на премію Nebula Award у 2019 році  і як найліпший дебютний твір за версією Locus у 2020 році. 

 

Розповідаємо про «Пам'ять під назвою Імперія» детальніше.

 

Про що A Memory Called Empire

Могутня космічна імперія Тейкскалаан прагне поглинути маленьку незалежну станцію Лсел. Для запобігання цьому зі станції до Імперії відправляють нового посла — головну героїню твору — Магіт Дізмар. Вона має особливість, а саме володіє пам'яттю свого попередника Іскандра Аґавна. Магіт намагається розібратися, за яких обставин загинув попередній посол. Також її затягує в політичні інтриги й, цілком вірогідно, що вона стане новою жертвою. Тож тепер основні завдання пані посла:

  • виявити справжнього вбивцю;
  • залишитися неушкодженою;
  • завадити розширенню імперії.

Сама ж імперія Тейкскалаан вважає завойовані народи варварами, яким неодмінно потрібно насадити свою поетичну культуру.

Магіт повністю занурюється в нову, незнайому для себе цивілізацію. Пам'ять минулого посла змушує Дізмар полюбити та вражатися могутньою імперією, її традиціями та величчю. Але водночас вона бачить усі недоліки Тейкскалаан та вміло цим користується. Хоча існують і серйозні перешкоди, наприклад, Магіт невидима для імперії, яка сприймає тільки власних громадян. Тому для досягнення своїх завдань їй потрібно вдаватися до неабияких хитрощів, користуватися найменшою слабкістю свого оточення та шукати союзників у ворожому світі. 

Хто написав A Memory Called Empire

Авторкою НФ-роману є американка АннаЛінден Веллер, яка для літературної діяльності використовує псевдонім Аркаді Мартін. До письменництва вона була історикинею, зокрема спеціалізувалася на імперіях. Так під час своєї наукової практики АннаЛінден написала роботи по Візантії та середньовічній Вірменії. За словами авторки, саме дисертація на тему Візантійської імперії надихнула її на написання A Memory Called Empire — першої книги із серії «Тейкскалаан»: 

«…коротка версія того, як візантійська історія вплинула на цю книгу, така: у 1044 році Візантійська імперія анексувала маленьке вірменське королівство Ані. Імперія змогла зробити це з багатьох причин — політичних, історичних, військових, але прискорювальним фактором став інцидент, пов'язаний з католикосом Вірменської Апостольської Церкви, чоловіком, на ім'я Петрос Ґетадардж, який був сповнений рішучості запобігти насильницькому наверненню вірмен до візантійської форми християнства».

З інтерв'ю Ванессі Роуз Фін 25/02/2019

 

Свою письменницьку діяльність Аркаді розпочала у 2012 році, обравши жанр наукової фантастики. В інтерв'ю Ніні Мур на питання, чого вона навчилася під час написання своєї першої книги, письменниця відповіла:

«Я ніколи не робила цього раніше. На жаль, написання однієї книги, схоже, не навчило мене писати ще книги, окрім як довело те, що я взагалі можу це робити».

З інтерв'ю Ніні Мур 9/11/2020

 

АннаЛінден також займається містобудівницьким плануванням. Саме це стало приводом для виокремлення в романі підсюжету про алгоритм маршрутизації метро:

 «Робота в галузі міського планування змушує мене розглядати місто як організм, як машину для життя (навмисно перефразовуючи Ле Корбюзьє). І це відображено в місті, яке є перлиною світу в “Пам'ять під назвою Імперія” — річчю, яка майже жива і майже мислить, і однаковою мірою служить та шкодить своїм мешканцям».

З інтерв'ю Ванессі Роуз Фін 25/02/2019

Які теми A Memory Called Empire

Насамперед у книзі розглядаються сутності імперіалізму і колоніалізму, асиміляція та її наслідків. Мартін порушує питання про те, як великі могутні держави насаджують свою культуру та звичаї. Також розкривається тема того, як живі розумні істоти можуть полюбити та перейняти чужу, незрозумілу їм культуру в той час, коли їхня власна зникає.

 

Оскільки книга написана від третьої особи, Магіт ніби постійно веде розмову сама з собою. Вона замислюється над питанням власної самоідентифікації, ніби шукаючи відповідь на питання «Хто я?». 

 

Інтрига в «Пам'ять під назвою Імперія» будується навколо підозр: хто саме винен у смерті Іскандра Аґавна? Поки Магіт намагається це з'ясувати, навкруги неї вирують справжні політичні перипетії. Непохитна, на перший погляд, імперія поїдає себе зсередини. Імператор Тейкскалаана скоро помре, а його спадкоємці активно змагаються за престол. 

 

Не обійшлося й без романтичної лінії. У недружньому світі Магіт зустрічає Третю Зостеру, яка дуже схожа на неї розумом і кмітливістю.

Як оцінюють A Memory Called Empire

  • На порталі TheVerge американський письменник та історик Ендрю Ліптак розхвалив книгу, відмітивши «блискуче поєднання кіберпанку, космічної опери та політичного трилера».
  • У журналі Locus, який спеціалізується на науковій фантастиці та фентезі, Раселл Летсон відзначив «захопливу, а часом і вибухову суміш інтриги й антропологічної уяви». Рецензенту також прийшлася до смаку дотепність авторки.
  • Письменниця Світлана Тараторіна («Лазарус», «Дім солі») у своєму відгуку відзначила, що книга напрочуд добре написана, а «Аркаді Мартін — це наче сучасна Ле Гуїн. А "Пам'ять, що зветься імперією" — найтонший омаж "Лівій руці пітьми"».
  • Оцінка роману на Goodreads — 4.13 на основі 55618 оцінок.

 

 

Продовження — A Desolation Called Peace

Після успіху роману авторка видала другу частину, яка, за її словами, разом із першою книгою утворює повну арку. «Пустка під назвою Мир» продовжує розвивати ті ж самі проблеми імперіалізму та завоювань, проте до основних тем додаються також питання колективної свідомості й важливості комунікації. Магіт звертає увагу імператора на істот, які проживають поза межами імперії та впритул наблизилися до її кордонів.

 

 

Як і «Пам'ять під назвою Імперія», A Desolation Called Peace отримав премію Г'юґо, у 2022 році здобувши перемогу в номінації Best Novel.

 

Видавництво Vivat готує видання першої книги дилогії Teixcalaan на літо 2024 року.

 

Автор: пан Юрій, блоґер UAGEEK

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife