Таємні товариства, окультизм та убивства в Єлі — фентезі-серія Лі Бардуґо «Девʼятий Дім»

3 міс. тому
|
Категорія
Таємні товариства, окультизм та убивства в Єлі — фентезі-серія Лі Бардуґо «Девʼятий Дім» - Vivat

Авторка: Катерина Булаєва, редакторка блогу Vivat

Єль, як і інші коледжі Ліги Плюща, має довгу та складну історію таємних товариств. Усі вони мають штаб-квартири в окремих будівлях, які називаються «гробницями» — tombs. Це масивні, дуже вражаючі споруди без вікон чи вивісок, та всі вони наче попереджають своєю архітектурою: «Приватно, не заходити!».

На фото Berzelius Tomb в Єльському університеті, яку вважають штаб-квартирою таємного товариства «Берцеліус»

«Коли я була студенткою [Єльського університету], я ходила кампусом і бачила ці величезні “гробниці”, деякі з них навмисно побудовані, щоб виглядати як мавзолеї або як храми, або як особняк Тюдорів, який ну не має бути там, або як гігантський білий блок каменю з колом, що з’являється тільки під певним світлом.

Думаю, із самого початку вони мене неймовірно заінтригували. І вони хочуть, щоб ці будівлі зацікавили вас, звичайно! Якби вони не хотіли вашої уваги, вони б не будували ці кричущі споруди. Тож я була дуже захоплена.

Я придумала цю ідею дуже швидко. Ідею про те, що ці товариства є сховками, знаєте, наче кожне з них представляє окрему гілку темної магії», — розповідає Лі Бардуґо про те, що її надихнуло на написання серії про Алекс Стерн.

Та кажуть, письменниця і сама під час навчання в Єлі належала до таємного товариства «Вовча голова».

Тож Бардуґо спирається на особистий досвід та нескінченну уяву, щоб намалювати моторошний, але захоплюючий портрет зарозумілих студентів і хаосу, який вони спричиняють, отримавши доступ до темної магії.

У цій статті поговоримо про книжку «Девʼятий Дім» та її продовження.

Атмосфера темної академії в серії про Алекс Стерн

Якщо ви поки знаєте Лі Бардуґо тільки як авторку підліткових книжок з «Гришаверсу», то перед зануренням в «Девʼятий Дім» маємо вас попередити: це не янг-едалт. Ця серія відноситься до дорослої літератури і рекомендована читачам від 16 років. У книжках циклу очікуйте багато жорстоких, іноді навіть страшних сцен, графічних описів насилля та вживання обсценної лексики.

Це доросле фентезі відноситься до «темної академії» — естетичної течії та повʼязаного з нею піджанру книжок, події в яких відбуваються у навчальних закладах. Ось, наприклад, подивіться відео, авторка якого спробувала передати естетику dark academy в «Девʼятому домі»:

Тож дія романів про Алекс Стерн відбувається у стінах Єльського коледжу, але в цій версії Єля неабияку владу мають таємні товариства. Їх тут аж 9, і практично кожне займається окультизмом та містичними практиками. Моніторити та контролювати окультну діяльність інших 8 груп має девʼяте таємне товариство «Дім Лети», саме до нього за сюжетом неочікувано запрошують вступити Алекс Стерн.

Хто така Алекс Стерн

Ґелексі Стерн має не тільки незвичайне імʼя, але і незвичайну здатність, вона медіум і бачить «Сірих» — так у книжці називають привидів. Проте так званий «дар» приносить Алекс самі лише прикрощі і навіть наражає на небезпеку. Тому дівчина рятується від Сірих, вживаючи наркотики.

На цьому страждання дівчини не завершаться, далі буде психотравма, потреба ділити тіло із привидом та подорож за ґрати. Тож, коли у Алекс зʼявляється можливість навчатися в Єльському університеті, це як другий шанс для неї.

Та й в коледжі не все гладко, лишень Алекс Стерн опиняється там, стається вбивство. Дівчина дізнається, що і вона зовсім не в безпеці, а ще її талантами зацікавився один з окультних орденів.

«Найкращий фентезійний роман, який я читав за багато років, тому що він про реальних людей. Уява Бардуго неймовірна, і цю історію, повну потрясінь і поворотів, неможливо відкинути», — так відгукнувся про «Девʼятий Дім» Стівен Кінг.

Дійсно, у романі багато темної магії, містики, сновигають привиди, відбуваються убивства, які наша головна героїня має розслідувати, а до естетики дарк-акедемі додається висвітлення соціальних проблем, таких як залежність, підліткова злочинність тощо.

Продовження «Девʼятого Дому» — це дилогія, це трилогія? Скільки буде книжок

Ми недарма говоримо про історію Алекс Стерн, як про серію. «Девʼятий Дім» — не одиночне фентезі, у нього є продовження, яке вже незабаром вийде українською у Vivat. В оригіналі книжка називається Hell Bent, в українському перекладі буде — «Біснуватий».

Але і це ще не все: в інтерв’ю Collider Бардуґо розповіла, що світ серії про Алекс Стерн розшириться в третій книзі, авторка припускає, що герої «проведуть деякий час за межами Нью-Гейвена».

І от третя книга вже має бути останньою, як підтвердила авторка у відповідях на запитання користувачів Goodreads.

Спочатку Бардуґо розглядала можливість написати набагато більше книг, дія яких розгортатиметься в цьому світі, — цілих 12. Але час, витрачений на кожну з уже написаних частин, змусив її скоротити цикл до трилогії: «12 стало п’ятьма, а потім п’ять стало трьома».

«Ці книги вимагають багато дослідження, але я мушу продовжувати виділяти для них час. Вони також мені дуже дорогі. “Гришаверс”, моя серія для молоді, зараз відома багатьом людям, тоді як ”Дев’ятий дім”, здається, відома саме тим, хто сам знайшов її. Це дуже дивна книга, вона не для всіх, і мені пощастило мати видавця, який поставився до неї як до всіх решти книг. Це було наче “ми створимо цю неймовірно дивну окультну історію зі змішаними часовими рамками та багатьма вбивствами, і ми будемо ставитися до неї, як до звичайної художньої літератури”», — розповіла про ці книги авторка.

 

Тож серія книжок про Алекс Стерн — це трилогія. Наразі Лі Бардуґо пише третю частину, а в Україні незабаром вийде друга книжка. Замовляйте «Девʼятий Дім», якщо зацікавилися, але ще не читали, слідкуйте за повідомленнями в соцмережах і блозі Vivat, уже зовсім скоро буде передзамовлення на «Біснуватого».

 

Схожі статті